4-jarige opleiding dans- & bewegingstherapie

Wil je graag Danstherapeut worden? Sluit je dan aan bij onze 4-jarige opleiding Danstherapie. Meer dan 200 studenten hebben wij reeds mogen begeleiden in het waarmaken van hun droom.
Bewust bewegen of bewust dansen heeft een bijzondere uitwerking op onze ontwikkeling als mens.

In deze gecertificeerde opleiding ervaar en leer je verschillende danstherapeutische methodieken en therapeutische vaardigheden, zoals Laban Movement Analyses, Bartenieff Fundamentals en Authentic Movement. Dit zal je in staat stellen mensen te begeleiden in hun veranderings-, ontwikkelings-, acceptatie- en bewustwordingsprocessen.

Beoordeling: 4.5 uit 5.

Deze opleiding kent een gemiddelde tevredenheidsscore tussen 92 en 96%.


Dansen geeft niet alleen vreugde en energie. Dansen en bewegen kan een bron zijn van bewustwording en transformatie. Een plaats waar wij emoties hanteerbaar kunnen maken of waar wij subtiele voelbare energie kunnen ervaren die in zijn woordloosheid toch een diepe zingeving doet ontwaken. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid verschillende methodes eigen te maken waar het dansen en het bewegen een helende werking heeft op het lichaam, de geest en de persoonlijkheid van de mens.

Danstherapie behoort tot de lichaamsgerichte psychotherapie. Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam, je blokkades en de manier waarop jouw persoonlijkheid verweven is met je lichaam en hoe je deze – vaak verkrampte – relatie kan herstellen.
Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.

Dansen of bewegen, is  – net als praten – een belangrijk expressiemiddel van de mens en een dagelijks gebeuren. Veel mensen hebben een verkrampte relatie met hun lichaam, kennen hun lichaam niet of keuren het op verschillende manieren af. Dit heeft invloed op het goed voelen en vertrouwen in zichzelf en hoe iemand uiting geeft aan zijn persoonlijkheid.

Het gebruik van dans en beweging als een psychotherapeutisch of helend middel is geworteld in het idee dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden zijn. Onze voorouders dansten samen om het leven te vieren, expressie te geven aan diepe emoties, spanningen te ontladen, zichzelf te realiseren en verbinding te maken. Ook nu zijn er nog volkeren die dit actief beleven. In de jaren ’60 vestigden een aantal pioniers hun aandacht op de helende werking van dans en bewegen. Zo ontwikkelde dans- en bewegingstherapie zich tot een volwaardige vorm van psychotherapie.

“Danstherapie zal het bewegend en/of dansend lichaam aanwenden als middel om gunstige veranderingen teweeg te brengen in iemands psychisch, lichamelijk, emotioneel en sociaal wel-voelen” (definitie van het EADMT of Europese Associatie voor Dans- en BewegingsTherapie).

In deze opleiding leer je omgaan met emoties en ervaringen, met angsten en beperkende geloofsovertuigingen die jouw goed voelen in de weg staan. Je bewust worden van je lichaam geeft je vertrouwen en vrijheid. Je wordt geprikkeld in jouw creatief denken zodat problemen uitdagingen worden. Deze therapievorm is effectief bij onder meer angstklachten en -stoornissen, emotionele klachten, verslavingen, (preventie van) depressies.

Onze opleiding Danstherapie werd dit jaar grondig opgefrist, geactualiseerd en gekaderd binnen nieuwe internationale richtlijnen. Een structurele samenwerking met IACAET werd opgezet en deze biedt een extra bedding voor de student om nog meer te leren over deze bijzondere specialisatie.

De opleiding danstherapie kent nieuwe modules en een nog ruimer trainersteam. Wij kijken alvast uit om met een nieuwe groep danstherapeuten in spé te leren kennen.

(Klik op de tabbladen bovenaan voor prijzen, data en meer info)

data

De data voor het eerste jaar zijn binnenkort beschikbaar. We starten in februari 2025.

Module 1
Module 2
Module 3
Module 4
Module 5

Module 6

Kennismaking DBT / Fundamenten van LPT / Groepsdynamieken 1
Lichaam in de psychotherapie + Wortels van danstherapie
Neurobiologische concepten binnen LPT + Authentic Movement
Sound Movement & touch
Bewegingsanalyse / Positieve psychologie & Creatieve processen
Tussentijdse evaluatie
Klinisch therapeutische toepassingen danstherapie

De opleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten per jaar. Deze opleidingsblokken zijn verplicht residentieel. 
Tussen de opleidingsblokken vormen de intervisiegroepen een belangrijke oefen- en verdiepingsplaats. Elke intervisiegroep krijgt 6 opdrachten per jaar.
Vanaf het 3de jaar kan er stage worden gelopen. Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient de student alle blokken te hebben gedaan, 302 stage-uren en een afstudeerwerk op een positieve manier hebben afgewerkt.

prijs

Binnenkort beschikbaar

Afbetalingsplan
Er kan voor deze opleiding een gespreide betaling aangevraagd worden.

Deze training/workshop komt niet in aanmerking voor subsidie via KMO-p.

catering

Begeesterde koks verzorgen tijdens deze opleiding, die residentieel is, heerlijke vegetarische maaltijden. Een cateringdag bestaat uit ontbijt, lunch en diner, met koffie en thee en versnaperingen tussendoor. Thee, koffie en water zijn altijd gratis beschikbaar.

is dit iets voor jou
  • je wenst opgeleid te worden in danstherapeutische methodes om deze te kunnen integreren in jouw werk;
  • je bent minimum 24 jaar oud;
  • je bent bereid te reflecteren op jezelf en de verbinding aan te gaan met medestudenten;
  • je bent bereid om literatuur te verwerken, al dan niet in het Engels.
niek ghekiere
neurobiologische concepten & werken met het gespannen lichaam
stephanie de bruijckere
bewegingsanalyse
dr. joeri calsius
fundamenten van lpt en ebw
ingrid baart
authentic movement
alain pringels
psychopathologie
concha garcia allen
traumatherapie & wortels van dans- & bewegingstherapie
evan van lissum
groepsdynamica
rachel porter
attunement
stephan marchant
positieve psychologie & dynamische processen
sophie van de put
klinisch-therapeutische toepassingen

Ja. Alle methodes die gebruikt worden in de opleiding zijn wetenschappelijk onderbouwd. De docenten zijn zowel in de methodes opgeleid en ervaren, alsook in de achtergronden die in de methodes leven.

Ja en neen. Wanneer we lichaamsgerichte psychotherapie bekijken als een koepelbegrip dat verschillende lichaamsgerichte psychotherapeutische methodes beschrijft, dan valt dans- en bewegingstherapie onder de lichaamsgerichte psychotherapie. Wanneer we methodisch kijken naar dans- en bewegingstherapie dan zal deze discipline verschillende gespecialiseerde methodes in zich dragen die zowel wetenschappelijk onderbouwd zijn en waar de helende effecten van creatieve expressie de gemeenschappelijke noemer vormen.

Onze opleiding dans- en bewegingstherapie kent een belangrijke overlap met de opleiding lichaamsgerichte psychotherapie die wij aanbieden. Het eerste opleidingsjaar van de opleiding zal samen vallen met het eerste opleidingsjaar van de opleiding lichaamsgerichte psychotherapie. Na het eerste jaar volgen 2 gespecialiseerde opleidingsjaren waar je je zal specialiseren in de specifieke methodes. In het laatste jaar van de opleiding zal je nog enkele verdiepende specialisatiemodules hebben en volg je samen met de studenten van de opleiding lichaamsgerichte psychotherapie nog een aantal integratiemodules.

Het certificaat dat je na 4 jaar ontvangt, zal melding maken dat je opgeleid bent in de lichaamsgerichte psychotherapie met een specialisatie in dans- en bewegingstherapie.

Studenten die zich aanmelden hebben een grote interesse in het leren werken met dans en beweging op een therapeutische manier. Niet vreemd is dat ze reeds werken in de psychosociale sector. Daarnaast zien we dat vele studenten een achtergrond hebben in dans, ook al is dat geen noodzakelijkheid. Steeds meer psychologen en psychotherapeuten vinden hun weg naar dans- en bewegingstherapie. Deze evolutie is opvallend.

De opleiding dans- en bewegingstherapie richt zich hoofdzakelijk tot iedereen die minstens een bachelordiploma behaalde, bij voorkeur in een mens-wetenschappelijke discipline.

Het is ook mogelijk dat je beschikt over relevante werkervaring of dat je andere opleidingen/trainingen hebt gevolgd, wat het aannemelijk maakt deze opleiding te volgen.

Belangrijk is dat je, met respect voor het psychotherapeutisch kenmerk van dans- en bewegingstherapie, wenst te gaan werken met en voor mensen, dat je bereid bent te reflecteren op jezelf en de verbinding met medestudenten wil aangaan.

Zeker niet. We begeleiden iedereen op zijn of haar eigen tempo.

De opleiding is toegankelijk voor studenten vanaf 24 jaar..

Als je minimum 24 jaar bent en vrij van drugs/alcohol verslaving, geen zware psychische problemen hebt, mensen wenst te helpen en een ervaringsgericht traject wenst op te starten, ben je meer dan welkom.

Ook studenten met een fysieke beperking kunnen gemakkelijk aan de opleiding deelnemen. De locaties waar de opleiding plaatsvindt, zijn geselecteerd op o.a. rolstoeltoegankelijkheid. Een fysieke beperking is dus geen hindernis om deel te nemen aan de opleiding. Neem gerust even contact op en we kijken samen wat er mogelijk is. We streven naar volledige inclusiviteit van deelnemers en zullen alles in het mogelijke stellen om iedereen een volledige ervaring te kunnen laten beleven.

Deze prijs omvat alle colleges voor de betreffende cyclus, opdrachten, nakijkwerk, syllabi alsook de eventuele residentiekosten. De inschrijving geeft recht op een lidmaatschap bij de Society for Psychosomatic Medicines gedurende 1 jaar en de student ontvangt korting op het aanbod van de Society for psychosomatic medicines. 

Leertherapie (waar jouw eigen persoonlijke ontwikkelingsproces centraal staat) en supervisie (waar jouw professionele ontwikkelingsproces centraal staat) is niet inbegrepen in de opleidingskosten. Omdat elke leertherapeut en supervisor een eigen onkostenvork hanteert, is het niet mogelijk om deze kosten in de opleidingskosten op te nemen.

Neen. Je schrijft per jaar in en betaalt per jaar. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van een afbetalingsplan om zo de betaling te spreiden.

Je schrijft je eerst in voor het intakegesprek. Na inschrijving vul je het intakeformulier in waarin je onder andere jouw motivatie beschrijft. Je ontvangt tevens een link naar de online agenda om jouw intakegesprek vast te leggen. Deze vindt online plaats. Op basis van jouw schrijven, maken wij de voorbereiding voor het intakegesprek. Aan de intake is een kostprijs van 100€ (excl. BTW) verbonden. Deze kost wordt in mindering gebracht wanneer je toegelaten wordt aan de opleiding.

Na jouw intake wordt je kandidatuur besproken door minimaal twee docenten. Krijg je positief advies, dan word je toegelaten tot de opleiding en kan je overgaan tot definitieve inschrijving. Wens je zelf niet in te schrijven, dan heb je 2 weken na het advies om kosteloos te annuleren. Na deze 2 weken wordt een administratieve kost aangerekend.

Je krijgt geen diploma maar een certificaat. Hiermee kan je aan de slag als dans- en bewegingstherapeut.

Na elk opleidingsjaar ontvangt de student een attest. Dit attest getuigt dat de student deel heeft genomen aan de betreffende module minstens 90% aanwezig was, een positieve evaluatie kent van het ontwikkelingsportfolio en men aldus kan verwachten dat de student de leerstof eigen heeft gemaakt. Voor de modules waarvoor de student vrijstelling heeft verworven, ontvangt de student een attest die de vrijstelling verantwoordt.

Nadat de student alle modules heeft gevolgd, stage heeft doorlopen, de aantal uren leertherapie en supervisie aantoonbaar heeft gemaakt én de portfolio heeft ingediend, ontvangt de student het certificaat. Om het certificaat te behalen dien je te voldoen aan de eindcriteria van de opleiding. Deze bestaan uit het hebben deelgenomen aan de opleidingsblokken, stage te hebben gelopen (300u), leertherapie en supervisie aantoonbaar te maken én een positief advies te hebben gekregen na elk opleidingsjaar.

Dans- en bewegingstherapeuten worden ingezet in een heel breed spectrum. Zo zijn er mensen die werken in een eigen praktijk of groepspraktijk. Anderen zijn aan de slag in een psychiatrisch ziekenhuis, in zorgcentra,  werken in een Centrum voor geestelijke gezondheid of gaan zelfs een aanbod uitwerken voor bedrijven.

De opleiding kan levensveranderend zijn. Je zal groeien op persoonlijk vlak. Je zal leren spreken van binnen naar buiten. Je zal blinde vlekken ontdekken. Je zal inzicht krijgen in patronen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden en jouw persoonlijkheid en overtuigingen meer vrijheid geven.

De ontmoetingen vinden plaats in ons centrum. Vandaag is dat in Koolskamp.

De groep bestaat uit minimum 14 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 18.

Een opleidingsblok kan 2 of 4 opeenvolgende dagen in beslag nemen. De manier waarop de opleidingsblokken worden georganiseerd, staat ruim beschreven in de studiegids. We maken een onderscheid tussen dagonderwijs, waar we starten om 9u30 en eindigen omstreeks 17u. Daarnaast zijn er de bootcamps, waarvan enkele residentieel zijn. Hier starten we de eerste dag om 10u en zullen we de laatste dag van de bootcamp eindigen omstreeks 15u.

We eten sowieso vegetarisch. We houden rekening met intoleranties en voedselallergieën. Catering omvat ontbijt, lunch en diner. Daartussen voorzien we koffie- en thee, versnaperingen, fruit en eventueel soep.

De studiegids geeft een duidelijk inzicht in de studiebelastingsuren per opleidingsmodule. Een belangrijk manuscript waar je elk opleidingsjaar aan zal werken is het ontwikkelingsportfolio. Hierin beschrijf je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, jouw inzichten en interpretaties van de literatuur. Dit manuscript zal na 4 jaar ook jouw eindwerk zijn. Voor studenten is dit levendige document een belangrijk anker. Uit rondvragen bij studenten blijkt dat ze gemiddeld 2 uur per week bezig zijn met het portfolio, dat het leer- en groeiproces ruim beschrijft.

Elke student kan één jaar de opleiding onderbreken. De student sluit dan aan bij het opleidingsjaar van de volgende jaargang. Wanneer de student meer dan één jaar de opleiding onderbreekt, dient hij/zij het jaar waarin hij/zij eindigde over te doen.

Als de student niet aanwezig is voor een blok door overmacht, dan kan hij dat opleidingsblok in de daaropvolgende cyclus inhalen.

Neen. De KMO-portefeuille komt voorlopig alleen tussen voor professionele opleidingen binnen de lichaamsgerichte psychotherapie.

Nederlands is de voertaal. Sommige opleidingen worden in het Engels gedoceerd door een internationale trainer. In dat geval voorzien we vertaling indien nodig.

Ja. De lijst van leertherapeuten en supervisors wordt vrijgegeven aan de student wanneer deze inschrijft voor de opleiding. De lijst wordt elk jaar lijviger en nieuwe collega’s worden er in opgenomen. Agape hanteert verschillende voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen tot leertherapie en supervisie. Daarnaast kan een student ook een eigen leertherapeut verkiezen, mocht deze student bv al beschikken over een persoonlijke therapeut.

docent in de kijker: stephan marchant
een gesprek met stephan marchant, dans- & bewegingstherapeut en docent in onze opleiding
podcast: joke de winde
beluister deze podcast waarin we joke de winde, studente dans- & bewegingstherapie een dag volgen tijdens de opleiding
podcast: onze opleiding in dansdocent.nu
onze opleidingsverantwoordelijken stephanie de bruijckere en niek ghekiere praten over danstherapie en ons centrum in dit interview van dansdocent.nu

Heb je een andere vraag? Kijk dan eerst bij de algemene FAQ’s die je hier kan vinden. Nog steeds geen antwoord op jouw vraag? Contacteer ons dan graag via mail.


opleiding dans- & bewegingstherapie 2025

Start: februari 2025