4-jarige opleiding dans- & bewegingstherapie

Wil je graag Danstherapeut worden? Sluit je dan aan bij onze 4-jarige opleiding Danstherapie. Meer dan 200 studenten hebben wij reeds mogen begeleiden in het waarmaken van hun droom.
Bewust bewegen of bewust dansen heeft een bijzondere uitwerking op onze ontwikkeling als mens.

In deze gecertificeerde opleiding ervaar en leer je verschillende danstherapeutische methodieken en therapeutische vaardigheden, zoals Laban Movement Analyses, Bartenieff Fundamentals en Authentic Movement. Dit zal je in staat stellen mensen te begeleiden in hun veranderings-, ontwikkelings-, acceptatie- en bewustwordingsprocessen.


Dansen geeft niet alleen vreugde en energie. Dansen en bewegen kan een bron zijn van bewustwording en transformatie. Een plaats waar wij emoties hanteerbaar kunnen maken of waar wij subtiele voelbare energie kunnen ervaren die in zijn woordloosheid toch een diepe zingeving doet ontwaken. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid verschillende methodes eigen te maken waar het dansen en het bewegen een helende werking heeft op het lichaam, de geest en de persoonlijkheid van de mens.

Danstherapie behoort tot de lichaamsgerichte psychotherapie. Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam, je blokkades en de manier waarop jouw persoonlijkheid verweven is met je lichaam en hoe je deze – vaak verkrampte – relatie kan herstellen.
Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.

Dansen of bewegen, is  – net als praten – een belangrijk expressiemiddel van de mens en een dagelijks gebeuren. Veel mensen hebben een verkrampte relatie met hun lichaam, kennen hun lichaam niet of keuren het op verschillende manieren af. Dit heeft invloed op het goed voelen en vertrouwen in zichzelf en hoe iemand uiting geeft aan zijn persoonlijkheid.

Het gebruik van dans en beweging als een psychotherapeutisch of helend middel is geworteld in het idee dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden zijn. Onze voorouders dansten samen om het leven te vieren, expressie te geven aan diepe emoties, spanningen te ontladen, zichzelf te realiseren en verbinding te maken. Ook nu zijn er nog volkeren die dit actief beleven. In de jaren ’60 vestigden een aantal pioniers hun aandacht op de helende werking van dans en bewegen. Zo ontwikkelde dans- en bewegingstherapie zich tot een volwaardige vorm van psychotherapie.

“Danstherapie zal het bewegend en/of dansend lichaam aanwenden als middel om gunstige veranderingen teweeg te brengen in iemands psychisch, lichamelijk, emotioneel en sociaal wel-voelen” (definitie van het EADMT of Europese Associatie voor Dans- en BewegingsTherapie).

In deze opleiding leer je omgaan met emoties en ervaringen, met angsten en beperkende geloofsovertuigingen die jouw goed voelen in de weg staan. Je bewust worden van je lichaam geeft je vertrouwen en vrijheid. Je wordt geprikkeld in jouw creatief denken zodat problemen uitdagingen worden. Deze therapievorm is effectief bij onder meer angstklachten en -stoornissen, emotionele klachten, verslavingen, (preventie van) depressies.

Onze opleiding Danstherapie werd dit jaar grondig opgefrist, geactualiseerd en gekaderd binnen nieuwe internationale richtlijnen. Een structurele samenwerking met IACAET werd opgezet en deze biedt een extra bedding voor de student om nog meer te leren over deze bijzondere specialisatie.

De opleiding danstherapie kent nieuwe modules en een nog ruimer trainersteam. Wij kijken alvast uit om met een nieuwe groep danstherapeuten in spé te leren kennen.

data

Het eerste studiejaar ziet er als volgt uit:

Module 1
Module 2
Module 3
Module 4
Module 5

Module 6

Kennismaking DBT / Fundamenten van LPT / Groepsdynamieken 1
Lichaam in de psychotherapie + Wortels van danstherapie
Neurobiologische concepten binnen LPT + Authentic Movement
Sound Movement & touch
Bewegingsanalyse / Positieve psychologie & Creatieve processen
Tussentijdse evaluatie
Klinisch therapeutische toepassingen danstherapie

21 – 25 februari 2024
13 – 17 maart 2024
1 – 5 mei 2024
5 – 7 juli 2024
26 – 29 september 2024
8 – 9 oktober 2024
15 – 17 november 2024

De opleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten per jaar. Deze opleidingsblokken zijn verplicht residentieel. 
Tussen de opleidingsblokken vormen de intervisiegroepen een belangrijke oefen- en verdiepingsplaats. Elke intervisiegroep krijgt 6 opdrachten per jaar.
Vanaf het 3de jaar kan er stage worden gelopen. Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient de student alle blokken te hebben gedaan, 302 stage-uren en een afstudeerwerk op een positieve manier hebben afgewerkt.

prijs

Cyclus 1 Verkenningen: 20 opleidingsdagen –  Totaalprijs voor het eerste jaar: €4809.
Deze prijs is inclusief BTW en omvat het volgende:
– opleidingskosten (docenten, materiaal, syllabi): €2900 euro (excl. BTW)
of €3509 (incl. BTW) – inclusief 100€ (excl. BTW) voor het intakegesprek
– verblijfskosten (catering en overnachting): €1300 incl. BTW

Afbetalingsplan
Er kan voor deze opleiding een gespreide betaling aangevraagd worden.

Deze training/workshop komt niet in aanmerking voor subsidie via KMO-p.

catering

Begeesterde koks verzorgen tijdens deze opleiding, die residentieel is, heerlijke vegetarische maaltijden. Een cateringdag bestaat uit ontbijt, lunch en diner, met koffie en thee en versnaperingen tussendoor. Thee, koffie en water zijn altijd gratis beschikbaar.

is dit iets voor jou
  • je wenst opgeleid te worden in danstherapeutische methodes om deze te kunnen integreren in jouw werk;
  • je bent minimum 24 jaar oud;
  • je bent bereid te reflecteren op jezelf en de verbinding aan te gaan met medestudenten;
  • je bent bereid om literatuur te verwerken, al dan niet in het Engels.
niek ghekiere
neurobiologische concepten & werken met het gespannen lichaam
stephanie de bruijckere
bewegingsanalyse
dr. joeri calsius
fundamenten van lpt en ebw
ingrid baart
authentic movement
alain pringels
psychopathologie
concha garcia allen
traumatherapie & wortels van dans- & bewegingstherapie
evan van lissum
groepsdynamica
rachel porter
attunement
stephan marchant
positieve psychologie & dynamische processen
docent in de kijker: stephan marchant
een gesprek met stephan marchant, dans- & bewegingstherapeut en docent in onze opleiding
podcast: joke de winde
beluister deze podcast waarin we joke de winde, studente dans- & bewegingstherapie een dag volgen tijdens de opleiding
podcast: onze opleiding in dansdocent.nu
onze opleidingsverantwoordelijken stephanie de bruijckere en niek ghekiere praten over danstherapie en ons centrum in dit interview van dansdocent.nu

opleiding dans- & bewegingstherapie 2024

Start: 21 februari 2024

4809 (incl. BTW, opleidingskosten, verblijf en catering)