4-daagse basistraining fundamenten van lichaamsgerichte psychotherapie
Tijdens deze lesdagen neemt Dr. Joeri Calsius je mee doorheen psychologische en biologische beginselen van het lichaamsgericht werken.
In deze basiscursus starten we met het stapsgewijze uitbouwen van een trans-disciplinair en wetenschappelijk verankerd werkmodel om anders te kijken naar het lichaam in (psycho-)therapie.
Deze opleiding kent een gemiddelde tevredenheidsscore tussen 86 en 96%.
Om de opleiding goed in te bedden starten we met een korte blik op de evolutie van het lichaam in therapie doorheen verschillende tijden, culturen en stromingen en schetsen we vervolgens wat Lichaamsgerichte Psychotherapie (LPT) inhoudt en de plek die geïntegreerd lichaamswerk daarbij inneemt.
Na deze inleiding steken we van wal met één van de centrale kenmerken van LPT, namelijk het werken met bewustwording in therapie. Stapsgewijze gaan we daarbij dieper in op fundamentele psychologische processen zoals hechting, basisvertrouwen, lichaamsbewustwording, mentalisatie en hun relatie met zowel klachtontwikkeling als het therapeutisch proces.
Daarnaast leren we ontwikkelingsdynamisch kijken naar een brede waaier van aanmeldingsklachten zoals spanning, angst, paniek, depressie en psychosomatiek maar ook borderline, de narcistische structuur en psychosegevoeligheid komen aan bod. Telkens besteden we veel aandacht aan het leren begrijpen van deze klachten vanuit biologische, psychologische en sociale factoren en hun impact op lichaam en lichaamsbewustzijn.
Gezien het belang van al deze processen en interacties introduceren we een wetenschappelijk verankerd werkkader -Experiential Bodywork® of EBW®- waarin diverse kennisdomeinen zoals klinische en ontwikkelingspsychologie, neurowetenschappen, myofasciaal lichaamswerk en bodymind filosofieën geïntegreerd worden. Dit EBW®-kader vormt daarmee een centrale kapstok doorheen de hele opleiding LPT. Wanneer we de opgedane inzichten en vaardigheden tot slot leren vertalen naar de concrete praktijk, doen we dat aan de hand van het concept van het gepantserde lichaam.
(Klik op de tabbladen bovenaan voor prijzen, data en meer info)
data
2 x 2 opleidingsdagen:
Deel 1: 13 & 14 maart 2025
Deel 2: 15 & 16 mei 2025
Telkens van 9u30 – 17u.
Er worden maximaal 10 studenten toegelaten. Deze training is een opengestelde module van de 4-jarige opleiding in lichaamsgerichte psychotherapie. Je krijgt samen les met studenten in de opleiding.
prijs
€840 excl. BTW / €1016,40 incl. BTW
catering
Er is geen catering voorzien tijdens deze training. Breng zelf graag een lunchpakket mee. We beschikken over een ruime keuken waar je je lunch kan opwarmen. Het centrum biedt gratis koffie, thee en water aan.
locatie
Deze training gaat door in Compagnie Bougie in Melle (Gent).
certificaat
Na het volgen van deze training ontvang je een certificaat. C.U.: 26
kmo-p
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be
De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die voldoen aan volgende voorwaarden:
- de deelnemer moet een door de overheid erkend (para-) medisch beroep hebben: officieel diploma in de psychologie, orthopedagogie, diëtiek, ergotherapie, logopedie, geneeskunde, kinesitherapie, verpleegkunde, homeopathie, chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, psychotherapie (volgens de wet van 1 september 2016 van Maggie de Block), audiologie en tandartsen en apothekers
dr. joeri calsius
Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.
Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een vierde druk en verscheen bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn meest recente boek ‘In de wachtkamer van het lichaam. Een ontwikkelingsdynamische basis voor geïntegreerd lichaamswerk en lichaamsgerichte psychotherapie’.