ron evans & jose brown


Ron Evans:
Bewaarder van Inheemse Wijsheid en Verhalen

Ron Evans is een gerespecteerde ouder, ceremoniële leider en verhalenverteller van de Saulteaux Indianenstam, soms ook wel de Chippewa Cree of Mackinaw natie genoemd. Hij werd geboren in de wildernis van West-Canada. Hij groeide op in een Metis – Non Status Indianen gemeenschap, die hun traditionele semi-nomadische levensstijl bleef voortzetten, reizend per paard en wagen door hun traditionele territorium in Canada en Noord-Montana tot de jaren 60, toen de regering hen dwong zich te vestigen.

Tijdens zijn jeugd werd hij getraind en ingewijd in de oude tradities van zijn volk door de ouderen van zijn stam. Hij reist nu naar Europa om zijn wijsheid en de rijke verhalen van zijn volk met ons te delen. Zijn ouderen vertelden hem vaak: “Onze manier is geen religie. De blanke man bracht religie naar Noord-Amerika. Onze manier is simpelweg een manier van zijn en van omgaan met de wereld waarin we leven, met als doel echte menselijke wezens te zijn.” 

Hij leert deze levende wijsheid door het aan te passen aan de moderne westerse individu. Op deze manier worden de waardevolle tradities van zijn volk nuttig en toepasbaar in ons dagelijks leven. Ron brengt ons naar de wortels van de spiritualiteit van zijn volk door middel van tribale mythologieën en authentieke ceremonies. Hij illustreert zijn lessen met verhalen over het leven en de ervaringen van zijn volk om voorbeelden te geven van hoe deze manieren daadwerkelijk worden geleefd. Hij legt vaak uit door woorden uit zijn moedertaal te gebruiken, zorgvuldig uitleggen wat die woorden impliceren die niet kunnen worden uitgedrukt door ze simpelweg te vertalen. Dit helpt ons een dieper begrip van zijn boodschap te krijgen.

De Metis mensen zijn een gemengd ras van inheemse en Europese afkomst, gevormd tijdens de 16e tot midden 19e eeuw door zoveel Europese mannen die leefden onder de verschillende stammen vanwege de bonthandel. Velen van hen trouwden met inheemse vrouwen en hun kinderen groeiden op tribaal maar met enige kennis van Europese landgeörienteerde tradities geleerd van hun vaders.

De tak van de Metis mensen waar Ron van afstamt is volledig tribaal, maar een paar mensen, waaronder hij, herinneren zich nog steeds wat van die Europese wijsheid. Soms put hij uit die wijsheid om ons te helpen begrijpen dat hij niet onderwijst over het zijn van een Indiaan, maar eerder over het mens zijn. Zijn lessen bezitten een grote helende kracht en werken op diepgaande niveaus van bewustzijn.

Zijn verhalen weven humor, emotie, wijsheid en schoonheid samen, reflecterend onze ware zelf. Ze raken ons in onze essentie, in wie we werkelijk zijn. Ron’s onschatbare wijsheid helpt ons vandaag en voor altijd opnieuw in contact te komen met onze ware menselijkheid.

Jose Brown:
De Brug Tussen Twee Werelden

Jose ziet zichzelf als een brug tussen culturen. Geboren en opgegroeid in Europa, leeft ze al vele jaren tussen de Native American gemeenschappen, en haar vertaalwerk reikt verder dan taal; het is een manier om de wereld om ons heen te begrijpen en te ervaren. Inheemse volkeren denken op een mythologische manier, en tijdens haar training en samen leven met Ron Evans heeft Jose geleerd deze verhalen en perspectieven te integreren. Wanneer ze samen met Ron lesgeeft, put Jose uit haar diepgaande ervaringen. Ze deelt de paden die ze heeft bewandeld met de mensen, vertelt over de uitdagingen en vreugden die ze onderweg heeft ontmoet, en hoe ze obstakels heeft leren overwinnen.

Jose zegt: “Ik ben het levende bewijs dat wat Ron onderwijst, ook werkt voor Europeanen. Je hoeft niet als een Native geboren te zijn om te ervaren dat deze oude wijsheden toepasbaar zijn in ons moderne leven. Ron en ik verweven elkaars denkbeelden als we werken met groepen. Samen creëren we een model dat mensen helpt inzien dat het leven inderdaad mooi is. Dit fundamentele principe wordt onderschreven door elke Elder, van welke stam dan ook, met wie ik heb samengewerkt.”

Als professionele kledingmaakster, omarmt ze haar passie voor duurzaamheid en vakmanschap door het ontwerpen van kwalitatieve kledingstukken die de oude lessen van de traditionele inheemse culturen belichamen. Gevestigd in het betoverende landschap van de Sonorawoestijn in Arizona, USA, put ze inspiratie uit de kleuren en levendigheid van haar omgeving om unieke en betoverende ontwerpen te creëren. Jose’s unieke positie als culturele vertaler en haar samenwerking met Ron maakt het mogelijk om de wijsheid van de oude tradities toegankelijk te maken voor een breed publiek, en om te laten zien dat deze diepgaande inzichten universele relevantie hebben.