4-jarige opleiding lichaamsgerichte psychotherapie

De relatie en onmiskenbare wisselwerking tussen lichaam en geest is de laatste jaren steeds duidelijker. Meer en meer gezondheidswerkers ondervinden dat praten alleen niet altijd helpt, en dat het belangrijk is om ook het lichaam te betrekken in therapie. Er zijn heel wat opleidingen die je kan volgen om methodes aan te leren die kunnen helpen om cliënten te ondersteunen, maar echte diepgaande en gedetailleerde opleidingen in lichaamsgerichte psychotherapie zijn schaars. Om dit tekort op te vangen en tegemoet te komen aan de vraag, riepen wij de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie in het leven.

Beoordeling: 4.5 uit 5.

Deze opleiding kent een gemiddelde tevredenheidsscore tussen 85 en 95%.


Ben jij op zoek naar een degelijke opleiding in lichaamsgerichte methodes? Methodes die het lichaam betrekken bij de psychotherapie en waardoor je als gezondheidswerker extra tools hebt om clieënten te behandelen? Dan is deze nieuwe opleiding iets voor jou.

De opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie kwam tot stand op vraag van talrijke gezondheidswerkers die zich binnen hun eigen werkterrein wensten te verdiepen in het aanleren van lichaamsgerichte behandelmethodes.

Vele van deze trainingen zijn wellicht afzonderlijk te volgen in Vlaanderen, maar een langdurige en diepgaande trajectopleiding ontbrak. Om hier een antwoord op te bieden, zag de opleiding ‘Lichaamsgerichte Psychotherapie’ het licht.

LPT is een gespecialiseerde vorm van psychotherapie die de aandacht vestigt op de interacties die bestaan tussen lichaam en geest. Binnen de lichaamsgerichte psychotherapie staat de wederkerige relatie die bestaat tussen ons lijf, ons denken, onze gevoelens en onze inspiraties centraal. De lichaamsgericht psychotherapeut benadert emotionele, mentale en relationele problemen via het lichaam. Dit is geworteld in het concept dat mensen de wereld niet enkel ervaren in hun gedachten en hun emoties, maar ook in hun lichaam.

Na het volgen van deze training beschik je over kennis die gegrond is in de psychologische, psychotherapeutische, filosofische en levensbeschouwelijke wetenschappen. Daarnaast zal je ook inzicht krijgen in het lichaam vanuit de biologische en breinwetenschappelijke vakdomeinen.

De opleiding leert mij op een ervaringsgerichte manier hoe ik mijn cliënten verder kan helpen. Daarin allereerst de basis leggend dat ik mezelf beter leer kennen en weet hoe ik mijzelf het beste kan helpen. Keer op keer is het de reis vanaf Nederland weer waard.” 

Astrid – 33 jaar – psycholoog

Deze therapie opleiding is echt de moeite waard! Als je bereid bent om jezelf tegen te komen en tezelfdertijd ook nog een aantal nieuwe technieken bij te leren, dan is deze lichaamsgerichte aanpak iets voor jou. Onderschat de tijd en de energie die je erin gaat stoppen niet. Naast de opleiding zelf, is er immers ook intervisie, supervisie en leertherapie. De combinatie van dit alles zorgt ervoor dat deze intense opleiding ook een écht transformerend effect heeft.

Luc Rombaut – 56 jaar – alcohol- en drugscoach/meditatieleraar 

“De opleiding zorgt voor een diepgaand contact met mijn eigen lichaam door de vele ervaringsgerichte oefeningen die verankerd zijn in een sterk wetenschappelijke basis. Dit is het ideale startpunt om naast zelfontplooiing ook anderen bij te staan op het pad naar hun krachtige, authentieke zelf.”

Charlotte Delbeecke – 29 jaar – pedagoog

“Deze opleiding biedt een rijke en intense ervaring, door het gevarieerde aanbod aan theoretische inhouden en ervaringsgerichte modules.
Een aanrader voor wie een meerwaarde zoekt in zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling.”

Leen Van Hauwenhuyse – 39 jaar – klinisch psychologe

“Ik heb het gevoel dat deze opleiding mij terug in mijn kracht heeft gezet en dit op al mijn levensdomeinen. Mijn opzet was een nieuwe professionele uitdaging vinden, maar eigenlijk heb ik mogen ervaren dat ik reeds heel veel professioneel te bieden heb. Ik ben gegroeid als mens, echtgenote en moeder. Eigenlijk heb ik veel meer gekregen dan ik had verwacht.”

Anoniem – 39 jaar – werkzaam bij Pleegzorg West-Vlaanderen

Deze opleiding is geschikt voor jou wanneer je voldoet aan alle volgende criteria:

  • je wenst opgeleid te worden in lichaamsgerichte (psycho)therapeutische methodes om deze te kunnen integreren in jouw werk;
  • je beschikt over minstens een bachelor-diploma in de sociale wetenschappen of een bachelor-diploma in combinatie met relevante ervaring in de psycho-sociale hulpverlening. (zie brochure voor de volledige lijst)
  • je bent minimum 24 jaar oud;
  • je bent bereid te reflecteren op jezelf en de verbinding aan te gaan met medestudenten;
  • je bent bereid om literatuur te verwerken, al dan niet in het Engels;
  • ervaring in het werkveld is aanbevolen.

Deze modules komen aan bod tijdens de opleiding

Theorie
Fundamenten van LPT en EBW
Het lichaam in psychotherapie
Neurobiologische concepten binnen LPT

Methodes
Ademtherapie
Hands-on technieken
Karakterstijlen
Focussen
Werken met een gespannen lichaam
Lichaams- en bewegingsanalyse in LPT

Toepassingen en integratie
Klinisch-therapeutische integratiedagen

(Klik op de tabbladen bovenaan voor prijzen, data en meer info)

data 1e jaar

De data voor 2025 zijn binnenkort beschikbaar. Vanaf 2025 zal deze opleiding uitgebreid worden naar een 4-jarige opleiding.

Bootcamp 1: bio-energetica & adem in therapie2025
Fundamenten van LPT basic I2025
Fundamenten van LPT basic II2025
Neurobiologische concepten binnen LPT2025
Bootcamp 2: Het myofasciale lichaam & hands-on lichaamswerk in LPT2025
Klinisch-therapeutische integratiedagen2025
Bootcamp 3: karakterstijlen2025
Tussentijdse evaluatie2025
Evaluatie & portfolio2025
kostprijs

​Je schrijft je in per cyclus en betaalt per cyclus. De prijzen zijn inclusief de verblijfskosten (overnachting + catering) voor de verplicht residentiële blokken. Tijdens de dagcolleges is er geen catering voorzien. Het is wel steeds mogelijk om de niet-residentiële blokken toch te blijven overnachten en van catering gebruik te maken. Indien je dit wenst, gelieve je dan tot het secretariaat te wenden voor meer informatie.

Intake: €100 (excl. BTW). De kostprijs van het intakegesprek wordt in mindering gebracht bij definitieve inschrijving. (reeds verrekend in onderstaande prijzen)
Eerste cyclus ‘Verkenningen’: binnenkort beschikbaar
Tweede cyclus ‘Essenties’: binnenkort beschikbaar
Derde cyclus ‘Specialisaties’: binnenkort beschikbaar
Vierde cyclus: binnenkort beschikbaar

Tijdens de eerste cyclus komen een aantal trainingen in aanmerking voor vrijstelling. Tijdens de 2e cyclus kan je enkel vrijstelling aanvragen voor de module ‘Neurologische processen’. Indien je vrijstelling wenst aan te vragen voor (een) bepaalde module(s), geef dit dan graag aan bij inschrijving. De documenten die de vrijstelling staven, kan je via mail naar ons sturen (vb. diploma, certificaat e.a.) 

Wil je een overzicht van alle modules, download dan de brochure of de uitgebreide studiegids.

certificaat

Na het volgen van deze opleiding ontvang je een certificaat.

kmo-p

De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be
Let wel, alleen de opleidingskost en een stuk van de verblijfskosten komen in aanmerking voor subsidie via de KMO-p. Voor het intakegesprek kan geen KMO-subsidie aangevraagd worden.

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die voldoen aan volgende voorwaarden:

  • de deelnemer moet een door de overheid erkend (para-) medisch beroep hebben: officieel diploma in de psychologie, orthopedagogie, diëtiek, ergotherapie, logopedie, geneeskunde, kinesitherapie, verpleegkunde, homeopathie, chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, psychotherapie (volgens de wet van 1 september 2016 van Maggie de Block), audiologie en tandartsen en apothekers
VLAAMS OPLEIDINGSVERLOF

Voor deze opleiding kan je gebruik maken van het VOV (Vlaams opleidingsverlof) indien het volgen van de opleiding wordt aangeraden in het persoonlijk ontwikkelingsplan tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding.

niek ghekiere
neurobiologische concepten & werken met het gespannen lichaam
stephanie de bruijckere
bewegingsanalyse
dr. joeri calsius
fundamenten van lpt en ebw
griet verstraete
ademtherapie
marjolijne van buren-molenaar
karakterstijlen
sophie van de put
klinisch-geïntegreerde studiedagen
peter doll
klinisch-geïntegreerde studiedagen
sofie vanhaecke
klinisch-geïntegreerde studiedagen
geert van bastelaere
klinisch-geïntegreerde studiedagen
KRIS ALLAERT
klinisch-geïntegreerde studiedagen

Ja. Alle methodes die gebruikt worden in de opleiding zijn wetenschappelijk onderbouwd. De docenten zijn zowel in de methodes opgeleid en ervaren, alsook in de achtergronden die in de methodes leven.

De opleiding lichaamsgerichte psychotherapie richt zich hoofdzakelijk tot iedereen die minstens een bachelorsdiploma behaalde, bij voorkeur in een mens-wetenschappelijke discipline. Zo beschikt de student bij voorkeur over een bachelor in de toegepaste psychologie, creatieve therapie, maatschappelijk werk, gezinswetenschappen, orthopedagogie, psychiatrische verpleegkunde, sociale readaptiewetenschappen, sociale verpleegkunde. Of een master in de klinische psychologie, orthopedagogie, seksuologie, dans- en bewegingstherapie, revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie, lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, psychomotore therapie en geneeskunde. Het is ook mogelijk dat je beschikt over relevante werkervaring of dat je andere opleidingen/trainingen hebt gevolgd, wat het aannemelijk maakt deze opleiding te volgen.

Wie niet aan deze criteria voldoet, kan contact opnemen met Niek Ghekiere, hoofd van de opleidingen in AgapeBelgium. Hij zal in overleg met de aspirant student bekijken of de mogelijkheid aanwezig is om te kunnen deelnemen aan de opleiding.

De opleiding is toegankelijk voor studenten vanaf 24 jaar..

Als je minimum 24 jaar bent en vrij van drugs/alcohol verslaving, geen zware psychische problemen hebt, mensen wenst te helpen en een ervaringsgericht traject wenst op te starten, ben je meer dan welkom.

Ook studenten met een fysieke beperking kunnen gemakkelijk aan de opleiding deelnemen. De locaties waar de opleiding plaatsvindt, zijn geselecteerd op o.a. rolstoeltoegankelijkheid. Een fysieke beperking is dus geen hindernis om deel te nemen aan de opleiding. Neem gerust even contact op en we kijken samen wat er mogelijk is. We streven naar volledige inclusiviteit van deelnemers en zullen alles in het mogelijke stellen om iedereen een volledige ervaring te kunnen laten beleven.

Deze prijs omvat alle colleges voor de betreffende cyclus, opdrachten, nakijkwerk, syllabi alsook de eventuele residentiekosten. De inschrijving geeft recht op een lidmaatschap bij de Society for Psychosomatic Medicines gedurende 1 jaar en de student ontvangt korting op het aanbod van de Society for psychosomatic medicines. 

Leertherapie (waar jouw eigen persoonlijke ontwikkelingsproces centraal staat) en supervisie (waar jouw professionele ontwikkelingsproces centraal staat) is niet inbegrepen in de opleidingskosten. Omdat elke leertherapeut en supervisor een eigen onkostenvork hanteert, is het niet mogelijk om deze kosten in de opleidingskosten op te nemen.

Neen. Je schrijft per jaar in en betaalt per jaar. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van een afbetalingsplan om zo de betaling te spreiden.

Indien je recht hebt op het gebruik van de KMO-p, dan betekent dit nog niet automatisch dat je in aanmerking komt voor subsidie voor deze opleiding.

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die voldoen aan volgende voorwaarden: de deelnemer moet een door de overheid erkend (para-) medisch beroep hebben: officieel diploma in de psychologie, orthopedagogie, diëtiek, ergotherapie, logopedie, geneeskunde, kinesitherapie, verpleegkunde, homeopathie, chiropraxie, osteopathie, acupunctuur, psychotherapie (volgens de wet van 1 september 2016 van Maggie de Block), audiologie en tandartsen en apothekers.

Werknemers in de privésector in Vlaanderen hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof. Voor deze opleiding kan je gebruik maken van het VOV (Vlaams opleidingsverlof) indien het volgen van de opleiding wordt aangeraden in het persoonlijk ontwikkelingsplan tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding. Indien je hier gebruik van wenst te maken, geef dit dan graag aan bij inschrijving.

Je schrijft je eerst in voor het intakegesprek. Na inschrijving vul je het intakeformulier in waarin je onder andere jouw motivatie beschrijft. Je ontvangt tevens een link naar de online agenda om jouw intakegesprek vast te leggen. Deze vindt online plaats. Op basis van jouw schrijven, maken wij de voorbereiding voor het intakegesprek. Aan de intake is een kostprijs van 100€ (excl. BTW) verbonden. Deze kost wordt in mindering gebracht wanneer je toegelaten wordt aan de opleiding.

Na jouw intake wordt je kandidatuur besproken door minimaal twee docenten. Krijg je positief advies, dan word je toegelaten tot de opleiding en kan je overgaan tot definitieve inschrijving. Wens je zelf niet in te schrijven, dan heb je 2 weken na het advies om kosteloos te annuleren. Na deze 2 weken wordt een administratieve kost aangerekend.

Je krijgt geen diploma maar een certificaat.

Na elk opleidingsjaar ontvangt de student een attest. Dit attest getuigt dat de student deel heeft genomen aan de betreffende module minstens 90% aanwezig was, een positieve evaluatie kent van het ontwikkelingsportfolio en men aldus kan verwachten dat de student de leerstof eigen heeft gemaakt. Voor de modules waarvoor de student vrijstelling heeft verworven, ontvangt de student een attest die de vrijstelling verantwoordt.

Nadat de student alle modules heeft gevolgd, stage heeft doorlopen, de aantal uren leertherapie en supervisie aantoonbaar heeft gemaakt én de portfolio heeft ingediend, ontvangt de student het certificaat. Om het certificaat te behalen dien je te voldoen aan de eindcriteria van de opleiding. Deze bestaan uit het hebben deelgenomen aan de opleidingsblokken, stage te hebben gelopen (300u), leertherapie en supervisie aantoonbaar te maken én een positief advies te hebben gekregen na elk opleidingsjaar.

Lichaamsgerichte psychotherapeuten worden ingezet in een heel breed spectrum. Zowel artsen, kinesisten, psychologen, psychotherapeuten, osteopaten enz. kunnen het lichaamsgerichte werken inzetten in hun praktijk.

De opleiding kan levensveranderend zijn. Je zal groeien op persoonlijk vlak. Je zal leren spreken van binnen naar buiten. Je zal blinde vlekken ontdekken. Je zal inzicht krijgen in patronen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden en jouw persoonlijkheid en overtuigingen meer vrijheid geven.

De ontmoetingen vinden plaats in ons centrum. Vandaag is dat in Koolskamp.

De groep bestaat uit minimum 14 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 18.

Een opleidingsblok kan 2 of 4 opeenvolgende dagen in beslag nemen. De manier waarop de opleidingsblokken worden georganiseerd, staat ruim beschreven in de studiegids. We maken een onderscheid tussen dagonderwijs, waar we starten om 9u30 en eindigen omstreeks 17u. Daarnaast zijn er de bootcamps, waarvan enkele residentieel zijn. Hier starten we de eerste dag om 10u en zullen we de laatste dag van de bootcamp eindigen omstreeks 15u.

We eten sowieso vegetarisch. We houden rekening met intoleranties en voedselallergieën. Catering omvat ontbijt, lunch en diner. Daartussen voorzien we koffie- en thee, versnaperingen, fruit en eventueel soep.

De studiegids geeft een duidelijk inzicht in de studiebelastingsuren per opleidingsmodule. Een belangrijk manuscript waar je elk opleidingsjaar aan zal werken is het ontwikkelingsportfolio. Hierin beschrijf je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, jouw inzichten en interpretaties van de literatuur. Dit manuscript zal na 4 jaar ook jouw eindwerk zijn. Voor studenten is dit levendige document een belangrijk anker. Uit rondvragen bij studenten blijkt dat ze gemiddeld 2 uur per week bezig zijn met het portfolio, dat het leer- en groeiproces ruim beschrijft.

Werk je nog niet in een omgeving waarin je reeds praktijkervaring opdoet, dan dien je stage te volgen. De student gaat in dit geval zelf actief op zoek naar een stageplaats waarin het lichaamsgericht psychotherapeutisch werk kan toegepast worden. De opleiding verwacht dat je minstens 300 stage-uren loopt. Jouw supervisor is vanzelfsprekend ontzettend nauw betrokken bij deze stage.

Vanaf het begin van jouw opleiding start ook jouw persoonlijke leertherapeutisch proces. Leertherapie waar de lichaamsgerichte psychotherapie wordt geaccepteerd en beoefend, is een belangrijk onderdeel van jouw ontwikkeling en vorming. Deze leertherapie kan in groep plaatsvinden en/of op individuele basis. Wanneer je werkt met de opgedane kennis, technieken en ervaring dan zal je ook deze werkervaringen inbrengen bij jouw supervisor. Verwacht wordt dat elke student gedurende de volledige opleiding 50 uren leertherapie en 15 uren supervisie volgt.

Ja. De lijst van leertherapeuten en supervisors wordt vrijgegeven aan de student wanneer deze inschrijft voor de opleiding. De lijst wordt elk jaar lijviger en nieuwe collega’s worden er in opgenomen. Agape hanteert verschillende voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen tot leertherapie en supervisie. Daarnaast kan een student ook een eigen leertherapeut verkiezen, mocht deze student bv al beschikken over een persoonlijke therapeut.

Uit elke opleidingsgroep worden minstens 2 intervisiegroepen gevormd. Binnen deze intervisiegroepen zal je de aangeleerde technieken tijdens de eerste cyclus verdiepen. Vanaf de tweede cyclus kan je, naast het verder oefenen van de technieken, op basis van aangereikte intervisiemodellen stage-ervaringen of cliëntenwerk intercollegiaal onderzoeken. Elke cyclus veranderen de intervisiegroepen qua samenstelling. Een intervisie groepsbijeenkomst duurt gemiddeld 2 uur.

Elke student kan één jaar de opleiding onderbreken. De student sluit dan aan bij het opleidingsjaar van de volgende jaargang. Wanneer de student meer dan één jaar de opleiding onderbreekt, dient hij/zij het jaar waarin hij/zij eindigde over te doen.

Als de student niet aanwezig is voor een blok door overmacht, dan kan hij dat opleidingsblok in de daaropvolgende cyclus inhalen.

Nederlands is grotendeels de voertaal. Sommige opleidingen worden in het Engels gedoceerd door een internationale trainer. In dat geval voorzien we vertaling indien nodig.

De docenten zijn zorgvuldig geselecteerd en zijn elk expert in hun vakdomein binnen de lichaamsgerichte psychotherapie.

Heb je een andere vraag? Kijk dan eerst bij de algemene FAQ’s die je hier kan vinden. Nog steeds geen antwoord op jouw vraag? Contacteer ons dan graag via mail.

docent in de kijker: lichaamsgerichte psychotherapie deel 1
docent in de kijker: lichaamsgerichte psychotherapie deel 2

opleiding lichaamsgerichte psychotherapie 2025

Start: januari 2025

€4588 (incl. BTW en verblijfskosten)