🎓reeks 📅4 of 6 dagen 🕑dagreeks 🏡 Staden 👯 ervaringsgericht ❤️‍🩹therapie 🗣️Lieve Thienpont & Caroline Buys

reeks (ver)binding door bondingtherapie

Elk mens heeft basisbehoeften. Zo is er ook een basisbehoefte naar betekenisvolle relaties. Het vermogen om nabije en positieve relaties te hebben waarbinnen wij mensen emotionele openheid en fysieke nabijheid kunnen ervaren en waarin wij ons veilig en beschermd kunnen voelen, is een belangrijke factor voor onze emotionele en mentale gezondheid.

Dit is de tekst, vrij vertaald, die achterop staat op het boek “Bondingpsychotherapy, Theoretical Foundations and Methods”, door Konrad Stauss in 2007.    

In 1972 schreef Daniel Casriel, de grondlegger van de bondingpsychotherapie (van origine The New Identity Process), het boek: “A Scream Away from Hapiness”, geïnspireerd vanuit zijn werkzaamheden als psychiater bij de U.S. Army in Okinawa. Gedurende de Koreaanse oorlog behandelde hij piloten met  “combat fatigue”, gevechtsvermoeidheid. Deze ervaring versterkte zijn begrip van de wisselwerking tussen emoties en de fysieke responsen van het lichaam. Daarnaast, in zijn vrije tijd, observeerde Dan Casriel een primitieve cultuur in de buurt. In deze cultuur was geen sprake van criminaliteit of geweld, de mensen hadden in hun taal geen woord voor dief. Casriel was verwonderd bij het zien van zulke blije mensen, hun emotionele expressie en het gemak in het fysieke onderlinge contact. Deze ervaring heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de bondingpsychotherapie.

Zo schreef Daniel Casriel als eerste over “emotionele disorders” als gevolg van een tekort in het vervullen van iemands “basic bio psychosocial need”. Aan deze behoefte gaf hij de term “behoefte aan bonding”. Behoefte aan bonding definieerde Daniel Casriel als de behoefte aan fysieke nabijheid en emotionele openheid, die kan resulteren in een emotioneel resonerende connectie met de ander.

Sedert 1975 reisde Daniel Casriel naar Europa voor het geven van workshops en teachings, waaronder ook in Nederland en België.

Sinds die tijd is er een Internationale vereniging (ISBP International Society on Bondingpsychotherapy) waarvan verschillende landen lid zijn.

Praktisch richt de bonding zich op “het matwerk” en “het kringwerk”.

Op de mat wordt via de ervaring van “fysieke betrokken nabijheid” de weg naar het voelen en het ervaren van emoties geopend. Het intenser in contact komen met gevoelens, die je nog niet van jezelf kent of in jezelf hebt herkend, horen hier ook bij. Ook oude emoties, die er misschien niet eerder mochten zijn, kunnen naar boven komen of emoties die je nog niet eerder kon verwerken.

Het kringwerk richt zich vooral op affirmaties. Anders gezegd, we kunnen “stemmetjes” in ons hoofd hebben die zeggen: “ik ben niet goed genoeg, ik moet perfect zijn, ik mag geen fouten maken, ik kan er beter niet zijn, ik ben niet om van te houden, …”

Al deze innerlijke overtuigingen lenen zich voor het kringwerk en kunnen we via het werken in de kring en na het intensieve werk op de mat, vertalen naar positieve overtuigingen, zoals bijvoorbeeld “ik mag fouten maken en dan ben ik nog steeds goed genoeg”. Of “ik ben om van te houden zoals ik ben” en last but not least “ik besta”.

(Klik op de tabbladen bovenaan voor prijzen, data en meer info)

data


De lessen gaat door op vrijdagen van 10u – 18u. Er zijn twee reeksen voorzien, een in een najaar van 2024 en een in het voorjaar van 2025. De reeks in 2024 bestaat uit 4 dagen en biedt de mogelijkheid aan mensen om te ‘proeven’ van de bondingtherapie. In 2025 is er een reeks van 6 dagen.

De data voor het najaar 2024 zijn: 4 vrijdagen: 6 september – 18 oktober -15 november – 13 december 2024

De data voor het voorjaar 2025 zijn: 6 vrijdagen: 17 januari, 14 februari, 21 maart, 25 april, 16 mei en 13 juni 2025.

prijs

Najaar 2024: €396 (incl. BTW)
Voorjaar 2025: €594 (incl. BTW)

Deze training/workshop komt niet in aanmerking voor subsidie via KMO-p.

Maximaal worden 14 personen toegelaten.

locatie

Deze reeks gaat door in Hoeve Wabi Sabi, Provinciebaan 59, 8840 Staden.

benodigdheden

Neem gemakkelijk zittende kleding mee, een flesje water en je lunch. Thee, gedurende de dag, wordt op de locatie verzorgd.


lieve thienpont

Lieve Thienpont, psychiater en cliënt gericht therapeut, heeft jarenlang samen gewerkt met psychodrama- en bondingpsychotherapeut en opleider Ingemar Arn. Samen hebben zij groepen geleid in Zweden, Chicago en België. De laatste jaren heeft Lieve met Ramon Vega, Argentijns bondingpsychotherapeut, opleider en lichaamsgericht therapeut internationale bondinggroepen geleid.
De samenwerking heeft er toe geleid dat we niet alleen jaarlijks een bondingweekend willen aanbieden maar ook bondingdagen.
Lieve heeft haar eigen praktijk en is actief in vzw Vonkel te Gent www.vonkleenluisterendhuis.be waar zij mensen met levenseindevragen begeleidt.

caroline buys

Caroline Buys, opgeleid bij AgapeBelgium in Dans en Bewegingstherapie, en therapeut bonding, heeft jarenlang aan een bondinggroep onder leiding van Martien Kooyman in Nederland, in Rotterdam, deelgenomen. Zij heeft daarnaast in Argentinië bij Ramon Vega intensieve training in de bondingpsychotherapie gevolgd en in Slovenië een aantal bondingweekenden begeleid, onder supervisie van bondingpsychotherapeut en opleider Bogdan Polajner. Tevens begeleidt ze samen met Lieve de series “(ver)Binding door Bonding”, vanaf 2018 vanuit AgapeBelgium.


reeks (ver)binding door bondingtherapie