Summer School lichaamsgerichte psychotherapie: ‘polyvagal theory’

(For English: click here)

Deze zomer krijg je opnieuw de kans om deel te nemen aan de vernieuwde Summer School Polyvagal Theory met Dr. Amber Elizabeth Gray. Amber werkt(e) heel nauw samen met Stephen Porges en is de grondlegster van de ‘Restorative Movement Psychotherapy and Polyvagal-informed Somatic and Dance/Movement Therapies’.
Deze training is exclusief in België en werd speciaal ontwikkeld voor lichaamsgerichte (psycho)therapeuten, dans- & bewegingstherapeuten, leerkrachten, psychotherapeuten, mensen die werken met trauma, mensenrechten en/of psychische aandoeningen, etc.    


De Summer School dit jaar draagt volgende titel: ‘Roots, Rhythm, Reciprocity: Polyvagal-informed Somatic, Dance & Movement Therapies for Trauma’ (Wortels, ritme, wederkerigheid: polyvagale-geïnformeerde somatische, dans- en bewegingstherapieën voor trauma).

De Polyvagalness kadert binnen de neurowetenschap, de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van ons zenuwstelsel. Dr. Stephen Porges (USA) bestudeerde als neurowetenschapper de werking van de vagale zenuw en bracht de verschillende taken en opdrachten van deze zenuwstreng in kaart. ‘Poly’ betekent ‘veel’, en ‘vagaal’ verwijst naar de nervus vagus. Deze zenuw stuurt signalen in de richting van de verschillende organen van het lichaam maar hij zendt ook informatie over de toestand van de organen naar het centrale zenuwstelsel. Porges, de grondlegger van de Polyvagale Theorie, stelde vast dat de vagale zenuw echter meer doet dan organen stimuleren en de werking ervan organiseren. Hij ontdekte dat de zenuw ons vooral in staat stelt om stress te detecteren en onszelf in veiligheid te brengen, om ons te hechten en ons sociaal geëngageerd te voelen.

De Polyvagal Theory geeft ons een inzicht in de biologische ‘dynamieken’ die aan de grondslag liggen van ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Om te kunnen functioneren in de maatschappij is het belangrijk om je veilig te voelen. De Polyvagale theorie biedt ons richtlijnen en instrumenten aan om stress, trauma, hechtingsproblemen en zelfs autisme vanuit een neurologisch kader, doeltreffend te benaderen.

3-daagse
Tijdens onze drie dagen samen, zal de workshop onderzoeken hoe lichaamspsychotherapeutische methodes dienen als primaire communicatie, creatieve expressie en weg naar sociale betrokkenheid, vooral met degenen die een trauma hebben overleefd.

Deelnemers verkennen somatische, dans- & bewegingstherapie praktijken en processen vanuit het Polyvagal perspectief, gebaseerd op het empirisch onderzoek van Stephen Porges.
Polyvagalinformed Somatic & Dance/Movement Therapy is geïnnoveerd door Dr. Amber Gray door haar 23-jarige onderdompeling in Polyvagal Theorie en 25 jaar ervaring in het werken met vluchtelingen en overlevenden van mensenrechtenschendingen.
Deelnemers zullen deze somatische en op beweging gebaseerde benadering van behandeling verkennen en zullen praktische strategieën leren om te gebruiken bij klinische interventies die het bewustzijn van fysiologische toestandsverschuivingen zullen vergroten door middel van muziek, beweging, ademhaling, ritme, dans en spel.

Wat zal je leren?
* Krijg een beter begrip van de polyvagale theorie en de toepassing ervan in somatische psychotherapieën
* Leer basisbeginselen van Polyvagal-geïnformeerde Somatic & Dance / Bewegingstherapie, zoals Reciprocal Alliance, Core Ritmiek en State-shifiting
* Ontdek non-verbale expressie en somatiek benaderingen om te begrijpen en te reflecteren hoe dit socialisatie en communicatie bevordert
* Krijg inzicht in de neurofysiologie van relatieve veiligheid
* Leer de primaire portalen naar het lichaam kennen
* Begrijp het verband tussen compassie, relatieve veiligheid en wederkerige alliantie
* Integreer dit werk in geestelijke gezondheid en psychosociale benaderingen met onze vluchtelingengemeenschappen
En meer…

data

14-15-16 juli 2023.
Telkens van 9u30 – 17u.

prijs


Prijs €665 (excl. BTW) of €804,65 (incl. BTW)

catering & verblijf

Er is geen catering voorzien tijdens dit programma. Het programma is niet residentieel.

Wens je toch te overnachten, vermeld dit dan graag bij inschrijving. Wij sturen jou dan de mogelijkheden door.

taal

Deze training wordt in het Engels aangeboden.

certificaat

Na het volgen van deze training ontvang je een certificaat.

kmo-p

De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Diensten gericht op het aanleren van competenties die deel uitmaken van een beroep uit de knelpuntenberoepenlijst van de VDAB: arts, kinesist en verpleegkundige zijn een knelpuntberoep
  • Diensten gericht op het aanleren van technologische, technische, exact-wetenschappelijke of wiskundige kennis en de toepassing ervan in beroepen. STEM-opleidingen en Zorg STEM-opleidingen gepubliceerd op onderwijskiezer.be voldoen aan deze voorwaarde: masters geneeskunde, masters revalidatiewetenschappen & kinesitherapie, bachelors verpleegkunde, klinisch psychologen

amber elizabeth gray (USA)

Amber Elizabeth Gray is een langdurige beoefenaar van lichaamsgerichte kunsten en wetenschappen (somatische psychologie, levensimpressies lichaamswerk, energiegeneeskunde, cranio-sacrale therapie, yoga en shiatsu), een erkende geestelijke gezondheidsprofessional en een pleitbezorger van mensenrechten. Ze is een bekroonde danstherapeut en een geautoriseerde Continuum Movement Teacher.
Amber werkt al bijna 20 jaar samen met mensen die mensenrechtenschendingen, oorlog, natuurrampen en humanitaire responsteams hebben overleefd. Ze is momenteel directeur van Restorative Resources Training and Consulting, en haar non-profit tegenhanger, Trauma Resources International, en is klinisch adviseur bij The Center for Victims of Torture.
Ze heeft een pioniersrol vervuld in het gebruik van somatische psychotherapieën, bewegingspsychotherapieën en creatieve psychotherapieën in interculturele contexten, zoals complexe humanitaire noodsituaties en natuurrampen.
Meer info: www.ambergray.com


summer school polyvagal theory

14-15-16 juli 2023

€804,65 (incl. BTW)