Lichaamsgerichte psychotherapie: Summer School breathwork

“Je adem is er altijd voor je, op elk moment in je leven.” Jon Kabat-Zinn

In deze summer school exploreren we hoe ademwerk een belichaamde, ‘down-to-earth’ methode is om enerzijds je zenuwstelsel te reguleren en met je lichaam en psyche in contact te komen, en tegelijkertijd ook een toegangspoort kan zijn tot creativiteit, inspiratie en flow.   


Ademwerk (Breathwork) is een overkoepelend begrip dat vele verschillende ademtechnieken en methoden omvat, met elk een eigenheid en focus. Wat ze allemaal als doel hebben is het fysieke, mentale en spiritueel welzijn te verbeteren. Door deze technieken van bewust ademen te combineren met beweging, beeldende expressie, meditatie en lichaamswerk, komen we in deze summer school tot verrassende en inspirerende ervaringen die volop ruimte geven aan expressie en zelfervaring. Op deze manier ontdekken we samen hoe je adem een veelzijdige resource kan zijn in je dagelijks leven, op de wijze die op dat moment nodig is: als houvast, als  regulator, als troost, als brainstorm-partner, energiser, inspiratiesprankel of als rustpunt.

Ademwerk is een methode bij uitstek om tot het hier en nu te komen, in contact te treden met je lichaam en zelfbewustzijn te ontwikkelen. Daarnaast zorgt een dagelijkse adempraktijk voor een veerkrachtiger zenuwstelsel dat beter in staat is om met grote en kleine stressoren om te gaan. Dagelijks bewust ademen gaat gepaard met een grotere levenskwaliteit en keuzevrijheid.

We leren oefeningen die op lichamelijk vlak zorgen voor een betere vitaliteit, een regulatie van het immuunsysteem, en die de bloeddoorstroming en cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Andere oefeningen zijn dan weer toegespitst op het vrijmaken van geblokkeerde emoties en op het omgaan met trauma.

Net als het dier in het wild dat beeft nadat het voor zijn leven heeft gelopen en aan gevaar is ontsnapt, moeten wij moderne gedomesticeerde dieren ook trauma’s uit ons lichaam loslaten, anders blijven ze daar steken en belemmeren ze ons vermogen om aanwezig te zijn in het leven en verzwakken ze ons mentaal, fysiek en emotioneel.

Wat kan je verwachten? (‘leerdoelen’)

  • Een uitgebreide kennismaking met je eigen ademhalingspatronen
  • Concrete ademoefeningen die je in verschillende situaties en levensomstandigheden kunnen ondersteunen
  • Praktische suggesties en handvaten over hoe je ademwerk op een doeltreffende manier in je dagelijks leven (en praktijk) kan integreren
  • Inzicht in de basisprincipes en -technieken van ademwerk
  • Ervaren hoe ademwerk het onbewuste in je bewustzijn kan brengen, en hoe het je kan ondersteunen bij zelfontwikkeling, veerkracht en zelfwerk
  • Ontdekken hoe verwante technieken zoals conscious movement, meditatie, en beeldende technieken je ademwerk kunnen inspireren en ondersteunen
  • Leren hoe je je zenuwstelsel kan onderscheppen en je fysieke en psychische reacties kan reguleren en sturen door middel van je ademhaling
  • In contact komen met je lichaam en de ruimte, lichtheid en keuzevrijheid ervaren die ademwerk biedt
data

10 – 11 – 12 – 13 – 14 augustus 2023

Elke dag van 9u30 – 17u.

prijs

€834 (excl. BTW) of €1009,14 (incl. BTW)

​catering

De training is niet residentieel. Er is geen catering voorzien tijdens dit programma. Breng graag zelf jouw lunchpakket mee. Thee, koffie en water zijn gratis te verkrijgen in het centrum.

“Ik ben gefascineerd en gepassioneerd om de wijsheid van het lichaam aan te boren en met de adem te werken door middel van bewustzijn en bewuste beweging. Ik ben een Open Floor Embodied Movement-leraar, Therapy-in-Motion beoefenaar en Transformational Breath® Facilitator en Trainer. Co-creator van de “Wheel of life” academie, die trainingen aanbiedt in zelfontwikkeling en zelfleiderschap. Ik faciliteer workshops en individuele sessies, waarbij ik de kracht van bewust verbonden ademwerk en belichaamde beweging combineer. Gedurende 6 jaar maakte ik deel uit van het IBF Admin Team en een deel van het admin team van Atman, de Oostenrijkse ademwerkvereniging. Ik was jarenlang staflid van de Belgische Vereniging voor creatieve therapie.”


LPT summer school breathwork

10-11-12-13-14 augustus 2023

€1009,14 (incl. BTW)