opleiding dans- & bewegingstherapie

Maak kennis met onze vernieuwde 4-jarige opleiding Danstherapie

Onze opleiding Danstherapie werd dit jaar grondig opgefrist, geactualiseerd en gekaderd binnen nieuwe internationale richtlijnen. Een structurele samenwerking met IACAET werd opgezet en deze biedt een extra bedding voor de student om nog meer te leren over deze bijzondere specialisatie.

De opleiding danstherapie kent nieuwe modules en een nog ruimer trainersteam. Wij kijken alvast uit om met een nieuwe groep danstherapeuten in spé te leren kennen.


Wil je graag Danstherapeut worden? Sluit je dan aan bij onze 4-jarige opleiding Danstherapie. Meer dan 200 studenten hebben wij reeds mogen begeleiden in het waarmaken van hun droom. Bewust bewegen of bewust dansen heeft een bijzondere uitwerking op onze ontwikkeling als mens.

Dansen geeft niet alleen vreugde en energie. Dansen en bewegen kan een bron zijn van bewustwording en transformatie. Een plaats waar wij emoties hanteerbaar kunnen maken of waar wij subtiele voelbare energie kunnen ervaren die in zijn woordloosheid toch een diepe zingeving doet ontwaken. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid verschillende methodes eigen te maken waar het dansen en het bewegen een helende werking heeft op het lichaam, de geest en de persoonlijkheid van de mens.

Danstherapie behoort tot de lichaamsgerichte psychotherapie. Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam, je blokkades en de manier waarop jouw persoonlijkheid verweven is met je lichaam en hoe je deze – vaak verkrampte – relatie kan herstellen.
Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.

In deze gecertificeerde opleiding ervaar en leer je verschillende danstherapeutische methodieken en therapeutische vaardigheden, zoals Laban Movement Analyses, Bartenieff Fundamentals en Authentic Movement. Dit zal je in staat stellen mensen te begeleiden in hun veranderings-, ontwikkelings-, acceptatie- en bewustwordingsprocessen.
Dansen of bewegen, is  – net als praten – een belangrijk expressiemiddel van de mens en een dagelijks gebeuren. Veel mensen hebben een verkrampte relatie met hun lichaam, kennen hun lichaam niet of keuren het op verschillende manieren af. Dit heeft invloed op het goed voelen en vertrouwen in zichzelf en hoe iemand uiting geeft aan zijn persoonlijkheid.

Het gebruik van dans en beweging als een psychotherapeutisch of helend middel is geworteld in het idee dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden zijn. Onze voorouders dansten samen om het leven te vieren, expressie te geven aan diepe emoties, spanningen te ontladen, zichzelf te realiseren en verbinding te maken. Ook nu zijn er nog volkeren die dit actief beleven. In de jaren ’60 vestigden een aantal pioniers hun aandacht op de helende werking van dans en bewegen. Zo ontwikkelde dans- en bewegingstherapie zich tot een volwaardige vorm van psychotherapie.

“Danstherapie zal het bewegend en/of dansend lichaam aanwenden als middel om gunstige veranderingen teweeg te brengen in iemands psychisch, lichamelijk, emotioneel en sociaal wel-voelen” (definitie van het EADMT of Europese Associatie voor Dans- en BewegingsTherapie).

In deze opleiding leer je omgaan met emoties en ervaringen, met angsten en beperkende geloofsovertuigingen die jouw goed voelen in de weg staan. Je bewust worden van je lichaam geeft je vertrouwen en vrijheid. Je wordt geprikkeld in jouw creatief denken zodat problemen uitdagingen worden. Deze therapievorm is effectief bij onder meer angstklachten en -stoornissen, emotionele klachten, verslavingen, (preventie van) depressies.

niek ghekiere
neurobiologische concepten & werken met het gespannen lichaam
stephanie de bruijckere
bewegingsanalyse
dr. joeri calsius
fundamenten van lpt en ebw
anja driesmans
dans- en bewegingstherapie voor bedrijven
alain pringels
psychopathologie
concha garcia allen
traumatherapie & wortels van dans- & bewegingstherapie
evan van lissum
groepsdynamica
dr. michelle kurzenacker
authentic movement
rachel porter
attunement
stephan marchant
positieve psychologie & dynamische processen


Opleiding Dans- & Bewegingstherapie 4

 3 061,30 incl btw